Nakon nekoliko izleta u svijet “New World” cigara, red je došao i na prvu kubansku recenziju u ovom nizu. Za probijanje leda odabrao sam apsolutni klasik i vjerojatno jedan od najprodavanijihRobusta na svijetu – Partagas Serie D No. 4. Ova cigara, čija povijest seže još u 1930-e godine, preživjela je brojne promjene u duhanskoj industriji i ostala zlatni standard prema kojem se mjere sve ostale cigare tog formata. Iako Partagas slovi za jedan od najstarijih brendova s Kube poznat po svom intenzitetu, zanimalo me hoće li pokazati očekivanu snagu ili ipak nešto kompleksniji karakter.
Specifikacije:
-
Format: Robusto (50 x 124mm)
-
Wrapper: Kuba
-
Binder: Kuba
-
Filler: Kuba
-
Pairing: Chivas Regal 13 YR (Sherry Cask Selection)
Cold draw:
Vizualno, cigara izgleda besprijekorno – klasični crveni prsten na “colorado” smeđem wrapperu uvijek izgleda elegantno. Prohodnost je bila obećavajuća, ali okusno vrlo suzdržana prije samog paljenja.
1/3 – Početak u znaku elegancije:
Cigara se otvara izuzetno glatko. Umjesto onog oštrog starta koji se ponekad pripisuje ovom brendu, dobio sam vrlo profinjen početak. U pozadini se osjeća blaga slatkoća koja se izvrsno nadopunjuje s Chivasom. Ono što me najviše iznenadilo je jedna suptilna nota koja me podsjetila na indijski oraščić. Cijela prva trećina prošla je vrlo elegantno.
2/3 – Kremasta postojanost:
U drugoj trećini ona blaga slatkoća s početka postaje još izraženija. Tranzicije trenutno nisu velike i cigara ostaje vrlo konzistentna u svom profilu. Tekstura dima je postala primjetno kremasta, što uz super i konzistentnu konstrukciju čini pušenje vrlo ugodnim iskustvom.
3/3 – Završnica:
Iako kod Robusto formata zadnja trećina zna postati “vruća”, ovdje to nije bio slučaj. Do samog kraja nije bilo pojave gorčine ni neugodnog “spaljenog” okusa. Cigara je zadržala svoju glatkoću, iako je profil ostao prilično linearan do samog gašenja.
Zaključak:
Partagas D4 opravdava svoj kultni status, iako je ovaj primjerak bio znatno elegantniji nego što nalaže njegova reputacija o snazi. Moje iskustvo je bilo obilježeno balansom i kremastim notama. Razlog zašto ocjena nije još viša je upravo ta linearnost – cigara je odlična, ali bez velikih promjena u profilu tijekom pušenja, što ne mora nužno biti loše ako tražite postojanost.
Ocjena: 91/100