[Recenzija] La Aroma Del Caribe Mi Amor belicoso

U Novu godinu ušli smo sa jednom odličnom value-for-money cigarom. La Aroma del Caribe Mi Amor u “Belicoso” formatu pravi je dragulj koji već godinama drži vrhove ljestvica, pa se tako 2023. godine našla na devetom mjestu ljestvice cigara godine. Proizvodi je obitelj Garcia (My Father Cigars), ekskluzivno za Ashton brend što znači da možemo očekivati vrhunsku kvalitetu izrade.

Specifikacije:

• Format: Belicoso (Box-pressed)
  • Ring: 54
  • Dužina: 140 mm (5.5")
  • Wrapper: Mexican San Andrés
  • Binder: Nicaragua
  • Filler: Nicaragua
  • Jakost: Medium to Full

Prvi dojmovi i konstrukcija
Cigara vizualno izgleda impresivno. Tamni, uljni San Andrés omotač ima blagu teksturu, a box-pressed oblik savršeno leži u ruci. Mirisom odmah podsjeća na kakao, dok je konstrukcija odlična, što je i očekivano od obitelji Garcia.

Prva trećina
Odmah po paljenju, nepce pogađa onaj prepoznatljivi “My Father” potpis – snažan udar papra. Papar je primaran u prvih nekoliko centimetara i dominira kroz retrohale, ali se vrlo brzo počinje miješati s bogatim, tamnim tonovima. Već ovdje se nazire ono što će obilježiti cijeli doživljaj: duboke note čokolade.

Druga trećina
U drugoj trećini papar se povlači u pozadinu, a cigara postaje izuzetno kremasta. Snažne note mliječne čokolade ovdje su u punom zamahu. Uz čokoladu se počinju javljati note kože, kave i prženih lješnjaka, koje daju određenu kompleksnost i ozbiljnost profilu. Izgaranje je ravnomjerno, a pepeo čvrst i svijetlo-sive boje.

Zadnja trećina
Završnica se nastavlja u istom tonu samo intenzivnije. Kombinacija kave i čokolade u ovoj fazi podsjeća na jaki espresso s kockicom tamne čokolade sa strane. Snaga se malo pojačava prema samom kraju, ali cigara ostaje balansirana i bez neugodne gorčine. Jedino što sam primijetio je manja količina dima u ovoj fazi.

Zaključak
La Aroma del Caribe Mi Amor Belicoso je fantastična cigara za ljubitelje bogatih, “tamnih” profila. Ako volite kombinaciju papra, kože i kave, uz konstantu čokolade koja prožima cijeli dim, ovo je obavezna lektira. Savršena za popodnevno opuštanje uz kavu ili jači rum.

Ocjena: 92/100